آمیخته بازاریابی سلامت
به عنوان بازاریابی سنتی، آمیخته، هسته تمامی بازاریابی های اجتماعی یا طرح های بازاریابی سلامت است. در واقع، حتی آمیخته قدیمی که از بازاریابی تجاری اتخاذ شده متحمل تغییرات مهمی گردیده است، بسیاری از آنها از ماهیت دشوار بازاریابی سلامت که همان فروش رفتارهای سالم است نشات گرفته اند. رفتار سلامت دارای ماهیت غیر ملموسی است که مجموعه ای از مشکلات – شامل تعریف خود این پدیده - را در بر میگیرد. علاوه بر این، عواملی که بر رفتار سلامت تاثیر گذار هستند در مقایسه با عواملی که بر خرید تاثیر میگذارند پیچیده تر میباشند. مکانیزم ذهن هر فرد ضرب در شرایط محیطی باید به طور کامل درک شوند تا تغییرات رفتاری حادث گردند. این یکی از مهمترین دلایلی است که بازاریابی سلامت میتواند از دانش موجود در حوزه های مختلف نظیر اقتصاد، روانشناسی، جامعه شناسی و غیره بهره بگیرد تا پایه های تغییرات رفتاری را استوار کند.
در پاراگراف های زیر قصد داریم عناصر میکس بازاریابی سلامت را بررسی کنیم و مثال های مرتبط با آن را ارائه نماییم. در بسیاری از مثال ها موضوع کمپین پیشگیری از مصرف مواد مخدر در سال جاری در بارسوف مورد بررسی قرار گرفته است.
1.سیاست تولید
همانند بازاریابی سنتی، بدون "پلتفرم برنامه" برنامه ی بازاریابی در کار نخواهد بود. در حقیقت، این یکی از مهمترین عواملی است که میان کمپین های تبلیغاتی و طرحهای بازاریابی اجتماعی واقعی تمایز ایجاد میکند. در حالی که اولی تنها بر استراتژی تبلیغاتی متکی است دومی از چهار عنصر تشکیل شده است.
کاتلر و همکارانش (2008) معتقدند پلتفرم تولید دارای سه سطح مرتبط است که یکی بازاریابی اجتماعی میباشد (شکل 1):
محصول اصلی
استراتژی محصول اصلی اساس طرحهای بازاریابی سلامت میباشد. ما برای تعریف خصایص آن باید یک فرایند تحقیقاتی دقیق را طی کنیم. پرسش هایی که در این میان باید پاسخ داده شوند شامل موارد زیر میگردند:
- مصرف کنندگان/افراد پس از تغییر رفتار سلامت خود و اتخاذ یک رفتار جدید چه منفعتی میبرند؟
- مشکلات سلامت که قرار است با راه حلهای مدنظر و تغییر رفتار حل شوند کدامند؟
- رفتار مطلوب باید به چه نیازهایی پاسخ دهد.
در رابطه با مسئله خاص کمپین پیشگیری از مواد مخدر، باید رابطه میان مزایای عدم مصرف مواد با هزینه ها و خطرات مصرف آن بررسی شود. مطالعاتی از این دست بر روی پدیده سیگار کشیدن به وفور صورت گرفته است. با استفاده از نتایج این مطالعات، محصول اصلی کمپین پیشگیری ازمواد مخدر براسوف در میان نوجوانان را میتوان این طور تعریف کرد:
- "Bac-ul fără probleme- dar fără droguri" – بر اساس منافع بالقوه.
- "Prizez dar nu mai memorez - Bac-ul o problemă de droguri" – بر اساس هزینه های بالقوه
این میتواند هسته پلتفرم محصول باشد که از دو طریق تعریف شده اما به مشکل مشابهی پاسخ میدهد: شیوع مصرف مواد مخدر در میان جوانان.
مرحله بعد شامل توسعه محصول حقیقی میشود.
محصول واقعی
محصول حقیقی در بازاریابی سلامت به معنای برگردان عناصر محصول اصلی به رفتار حقیقی میباشد. این به معنای انجام رفتار مطلوب برای مخاطبان هدف است. یکی از ویژگی های اصلی این بخش از پلتفرم محصول سازگاری است. این بدان معنا است که برای برآورده کردن نیازهای محصول اصلی بیش از یک راه وجود دارد. برای مثال، در رابطه با کمپین پیشگیری از مواد مخدر، دو گزینه پیش رو داریم:
- از نوجوانان در درجه XII درخواست شد در یک جلسه گروهی شرکت کنند تا در رابطه با مشکلات خود صحبت نمایند.
- از نوجوانان درخواست شد تا در بیمارستانها دوره کارآموزی را پشت سر بگذارند تا تاثیرات واقعی مواد مخدر اتنوبوتانیک را به چشم ببینند.
به اعتقاد من، دومین مورد تاثیر بیشتری دارد. این میتواند به نوجوانانی که هنوز تصمیم استفاده از مواد را ندارند چالشهای پزشکی آن را به تصویر بکشد.
با این وجود، برنامه باید توجهات را به خود جلب کند و تمایل افراد به مشارکت در آن را بر بیانگیزد. این کار از طریق سطح سوم پلتفرم محصول قابل انجام است.
محصول تکمیل شده
این بخش از پلتفرم محصول بازاریابی سلامت با بازاریابی سنتی بیشترین مشترکات را دارد. در حقیقت، ویبه بر نقش واسطه محصول تکمیل شده در کمپین تاکید زیادی میکند. محصول تکمیل شده قادر به انجام این کار است زیرا بخش ملموس پلتفرم میباشد. برای مثال، در کمپین پیشگیری از مواد مخدر این اهمیت زیادی دارد که نوجوانان نسبت به خطرات مصرف مواد از طریق یک نمایش ساختی در باشگاه آشنا شوند. این نمایش ساختگی باید مضرات مواد مخدر را در کنار یک خط خنده دار نشان دهد تا توجهات بیشتر به مشکل معطوف گردد.
بر خلاف برنامه ریزی خوب و نحوه توسعه محصول که تا امروز صورت گرفته در برنامه بازاریابی باید قیمت مدنظر قرار بگیرد.
2.سیاست قیمت
درک قیمت در بازاریابی سلامت به درک موانع مختلف در رابطه با مخاطب هدف بستگی دارد. به همین دلیل است که ما برای استراتژی قیمت دو مولفه کلی داریم:
- مولفه پولی
- مولفه غیر پولی
برای افزایش جذابیت پلتفرم محصول میتوان هر دو یا یکی از مولفه های فوق را انتخاب کرد. هزینه های غیر پولی یا استراتژی قیمت گذاری از ویژگیهای بازاریابی اجتماعی هستند و باید عناصر کلیدی زیر را مدنظر قرار دهند:
- هزینه در کنار زمان، تلاش و انرژی صرف شده برای سازگاری با رفتار جدید
- هزینه های مرتبط با خطرات روانی و زیانهای احتمالی که میتوانند همراه رفتارهای نوین باشند
- هزینه های مرتبط با ناراحتی فیزیکی که همراه رفتارهای نوین هستند.
بر اساس موارد فوق، شش استراتژی قیمت گذاری اصلی وجود دارد که میتوانیم برای متقاعد سازی افراد برای مطابقت با رفتارهای جدید یا تغییر رفتارهای قدیم از آنها کمک بگیریم:
- افزایش مزایای پولی برای اتخاذ رفتارهای جدید
- رفع هزینه های مالی مرتبط با رفتارهای جدید
- افزایش منافع غیر پولی برای اتخاذ رفتار جدید
- رفع هزینه های غیر پولی مرتبط با رفتارهای مطلوب
- افزایش هزینه های پولی برای رفتارهای رقابتی
- افزایش هزینه های غیرپولی برای رفتارهای رقابتی
در رابطه با برنامه پیشگیری از مواد مخدر، میتوان هر یک از استراتژی های فوق را به کار گرفت. برای مثال، اگرکسی استراتژی افزایش مزایای غیر پولی را انتخاب کند، کمپین "فراتر از نفوذ" یک نمونه برجسته خواهد بود. این کمپین مثال خوبی است که تعامل و مشارکت جوانان در ایجاد طرحهای مبارزه با مواد مخدر را نشان میدهد. یکی از کلیدهای اصلی پرسش دلایل اصلی شروع استفاده از مواد مخدر از جوانان میباشد. این جوانان تشویق میشوند که دلایل خود را در وب سایت کمپین منتشر سازند. بدین ترتیب آنها میتوانند به تصویر بعدی کمپین مبدل شوند و در عین حال احترام همسالان خود را بدست آورند. در این مثال، احترام یک مزیت غیر پولی است. کمپین فراتر از نفوذ همچنین توانسته هزینه های غیرپولی مشابه نظیر هزینه های روانی و زمانی را کاهش دهد.
آنها به منظور انجام این کار از یک کیت رسانهای جدید که با وب سایتشان در ارتباط است استفاده میکنند. با توجه به اینکه مخاطب هدفشان جوانها بودند میزان استفاده از اینترنت و دانش آن بالا بود. افراد جوانی که هزینه های زیادی را صرف اینترنت میکنند بازدید از این سایت را نیز بی ضرر دیدند. این سایت حاوی مجموعه اطلاعات زیادی است که برخلاف هزینه و زمان کم، تعاملی نیز میباشد. همزمان، در سایت فوق این احتمال وجود دارد که بدون فاش شدن هویت سوالاتی را مطرح کرد که این به معنای کاهش هزینه روانی میباشد. بنابراین سیاست قیمت گذاری به خوبی از پلتفرم محصول سه سطحی پشتیبانی میکند. با این وجود، مهمترین عنصر بازاریابی سلامت و بازریابی در حالت کل، بخش تبلیغات است.
3.سیاست تبلیغات و توسعه
سومین P از برنامه بازاریابی در حوزه سلامت عمومی و ارتقای سلامت به بیراهه کشیده شده است. بسیاری از افراد، کمپینهای تبلیغاتی را طرحهای بازاریابی اجتماعی میدانند. این به هیچ عنوان رویکرد درستی نیست. مطمئنا، در ابتدا کمپین های توسعه سلامت عمومی یا ارتقای سلامت بر این بعد تکیه داشتند. با این حال، در طول دهه های گذشته، رویکرد بازاریابی اجتماعی در حوزه سلامت عمومی به فرایند مبدل شد. در این راستا، کمپینهای بازاریابی سلامت که امروز به کار گرفته میشوند مورد حمایت رویکرد فرایندی هستند که تمامی عناصر کمپین های بازاریابی سنتی و حتی فراتر از آن را در اختیار دارد.
لین دانر، متخصص کمپین های بهداشت عمومی میگوید، "چیز درست را به روش درست به آدم درست و در جای درست و در دفعات کافی بگو". در رویکرد بازاریابی اجتماعی، عناصر کلیدی وجود دارند که بیش از حد بر نتایج تاثیر میگذارند:
- پیام
- پیام رسان
- خلاصه خلاقانه
- کانالهای ارتباطی
اینها تنها باید پس از تحقیقات سازنده مورد خطاب قرار داده شوند. تنها به این ترتیب میتوان سیستم دانش، نگرش و اعتقادات مخاطب نسبت به مسئله سلامت را ارزیابی کرد. بدین ترتیب، کارآمدی تمامی عناصر میکس بازاریابی اثبات میشود.
پیام باید با تحقیقات سازنده ساخته شود. این پیام باید با مراحل مختلف تغییر فرد سازگار شوند. برای مثال، برای فردی که در مرحله پیش تفکر است باید اطلاعات کافی فراهم شود تا فرصت تغییر رفتار به وجود بیاید.
علاوه بر این، به ویژه در زمان شروع ساخت پیام، باید به نحو آن توجه شود. نسخه های دو طرفه به یک طرفه ارجحیت دارند. برای مثال، در رابطه با کمپین مبارزه با مواد مخدر، پیام دو طرفه که دارای عناصر مثبت و منفی است ترجیح داده میشود: "Dacă fumezi, poţi evada dar de bac nu poţi scăpa!"
در اینجا پیام رسانان نقش مهمی ایفا میکنند. کاتلر و همکارانش برای انتخاب پیام رسان سه گزینه را ارائه کردهاند:
- اسپانسر تنها
- مشارکت
- سخنگو
جدای از گزینه های فوق، پیام رسان باید ویژگیهای خاصی نیز داشته باشد:
- سطح بالایی از تخصص در این حوزه
- سطح بالایی از اعتماد
- کاریزما
آنچه که در این باره بسیار جالب است آن است که تمامی این ویژگیها در اصول متقاعد سازی Cialdini دارای متناظر هستند.
آخرین کلید استراتژی تبلیغ و توسعه، کانالهای ارتباطی است. اطلاعات مرتبط از طریق تحقیقات سازنده نیز قابل اکتساب هستند. استفاده از رسانه های سنتی و نوین مزایا و معایبی دارند.
برای مثال، در رابطه با کمپین مبارزه با مواد مخدر، یک بازیکن فوتبال که در بارسوف متولد شده میتواند پیام رسان خوبی باشد. وی دارای کاریزما و تخصص است. او میتواند تصویر کمپین و تبلیغ وب سایت باشد. در شبکه های اجتماعی نیز میتوان از این فوتبالیست استفاده مرد. تصویر کمپین دارای این پیام است که اگر مواد استفاده نکنید میتوانید موفق شوید. این در رابطه با مورد موتو نیز صدق میکند.
4.سیاست جایگذاری
در بازاریابی سنتی، تمییز دادن P آخر از P قبلی کار بسیار دشواری است. باید میان شبکه ارتباطی و کانال توزیع تمایز قائل شد. کانال توزیع نشان میدهد کمپینهای بازاریابی اجتماعی باید کجا واقع شوند:
- تلفن: مرکز تماس برای پیشگیری از مواد مخدر
- اینترنت: برنامه های کاربردی و بازیهای آنلاین با تم پیشگیری از مواد و با کمک فیسبوک
- مکانهای گذرا: به اشتراک گذاری بروشورها و کتابها در رابطه با خطرات استفاده از مواد مخدر
در اصل، نقش استراتژی جایگذاری یا توزیع شامل ایجاد شرایط لازم برای مخاطبان هدف به منظور انجام رفتارهای دلخواه و مناسب میشود.
استراتژیهای زیادی وجود دارند که میتوانند محیط را بهبود بخشند و رفتارها را جذابتر سازند. برای مثال، موقعیت مکانی که برنامه در آن اتفاق میافتد میتواند به مخاطب هدف نزدیکتر باشد. در رابطه با کمپین پیشگیری از مواد مخدر، میتوان برخی از فعالیتها را در داخل مدرسه انجام داد نه سازمانهای مردم نهاد یا آژانسها.
یک استراتژی دیگر شامل افزایش ساعات کاری میشود. در مورد مبارزه با مواد مخدر، یک خط تلفن میتواند مشکل را حل کند. در حقیقت، بسیاری از فعالیتهای این کمپین از طریق اینترنت و تلفن در هر زمان قابل انجامند.
یکی دیگر از استراتژیهای جالب شامل برگزاری کمپین در زمان فراغت میشود. برای مثال، کارکنان کمپین میتوانند در باشگاهها یا کافه ها یا محیط های پرخطر برنامه های خود را برگزار کنند. به این ترتیب، یک استراتژی دیگر ظهور مییابد. این یعنی مبادرت به اقدام در مکانی که ممکن است مواد استفاده شود.
تصمیم گیری در رابطه زمان و مکان بازاریابی سلامت در کاهش شیوع مواد مخدر مهم است. همانند دیگر تصمیمات میکس بازاریابی، این مرحله نیز باید با جمع آوری اطلاعات در تحقیقات سازنده انجام شود. این پژوهش باید در مراحل اولیه توسعه برنامه انجام شود.
5. Pهای اضافی
بر اساس مطالعات صورت گرفته، چند P اضافی نیز وجود دارند:
- عموم
- بند کیف
- مشارکت
جدای از آن، کاتلر رویکرد دیگری را پیشنهاد میکند که دو مورد آخر را به سیاست خود اضافه میکند. یک نمونه قوی برای افزودن سیاست توسط جف فرنچ ارائه شده است. به تازگی، وینریچ دیدگاهی ارائه کرده که تمامی چهار P را در بر میگیرد. به نظر من، بر حسب شرایط و مشکل سلامت مدنظر هر چهار P و Pهای اضافی باید مورد بررسی قرار بگیرند.
عموم همان مخاطبان احتمالی مورد هدف هستند. هر دو بعد درونی و بیرونی مورد تحلیل قرار میگیرند. این به ما کمک میکند با چالشهای رفتارهای جدید و تغییر رفتارهای قدیمی آشنا شویم. با در نظر گرفتن این مسئله، برنامه پیشگیری از مواد مخدر در بارسوف باید به دوستان سن بالا، خانواده ها، اصول مدرسه، نیروی پلیس و سیاست گذاران محلی نیز توجه کنند. در حقیقت، سیاست در بازاریابی سلامت نقش مهمی ایفا میکند. به همین دلیل است که بازاریابان اجتماعی باید رویکرد بالا به پایین جف فرنچ را در نظر بگیرند. یک نمونه قوی شامل سیاست گذاری برای مبارزه با کشیدن سیگار است. در بارسوف، سیاست گذاران باید متقاعد شوند قانونی وضع کنند که فروش مواد اتنوبوتانیکی در اماکن عمومی ممنوع شود.
مشارکت عنصر اصلی رفتار بازاریابی سلامت است. با توجه به پیچیدگیهای مشکلات سلامتی، باید میان آژانسها و نهادها که اهداف مشترکی دارند رابطه قوی برقرار باشد. تنها با این رویکرد، طرحها به موفقیت میرسند. تصمیم برای مشارکت با بند کیف پول تقویت میشود. بدین ترتیب، برنامه پیشگیری از مواد را میتوان در مدارس براسوف پیاده کرد.
4. نتیجه گیری
روی هم رفته، میتوان گفت میکس بازاریابی سنتی در بازاریابی سلامت نیز بسیار مهم است. در حقیقت، رویکرد بازاریابی اجتماعی نسبت به مبارزه با مواد و دیگر مشکلات سلامتی برای مبارزه با مشکلات پیچیده روش سیستماتیکی دارد. دانش چند رشته ای در بازاریابی و دیگر علوم رفتاری برای طراحی و اجرای برنامه های موفق ضروری میباشند.
کمپین مبارزه با مواد مخدر دز امسال در مدارس براسوف برگزار میشود تا نظریه موجود تست گردد.
منبع:
Ramona Anca.The Health Marketing Mix .Bulletin of the Transilvania University of Braşov • Vol. 4 (53) •No. 1 - 2011 Series V: Economic Sciences.pages:3-8